Kungsbacka

Ovisst om pendeltågstation i Åsa

Ska det inte bli någon pendeltågsstation i Åsa? Pensionärer på orten är oroliga sedan Banverket uttryckt tvekan över om stationen kan bli av.

– Många har säkerligen legat i tron att nu är det snart färdigt nu får vi vår station. Det här kom som en överraskning. Då kan vi inte vara stillatigande längre, säger Mats Nyberg, vice ordförande för Sveriges Pensionärsförbund.

Frågan om kapacitet räcker

Pensionärsförningen SPF i Åsa har tidigare med hjälp av en namninsamling lyckats övertyga kommunpolitikerna i Kungsbacka om att en ny tågstation ska ligga i Åsa hellre än i Frillesås.
– Vi har mer eller mindre betraktat det som klart eftersom Kungsbacka kommun beslutat om det, säger Mats Nyberg.

Men från årsskiftet är det inte bara en utan två aktörer som kör persontåg genom Halland - och på längre sikt kan det bli ännu fler om järnvägen avregleras ännu mera.

Därför måste Banverket nu fundera på om kapaciteten på spåret räcker för nya tågstopp, särskilt så länge det är enkelspår genom Varberg.
Omfattande pendling från Åsa
Om tåget stannar i Åsa så förskjuts tidtabellen lite och det kan bli problem att få till det så att inga tåg möts på enkelspåret.

Hallandstrafiken ska också ta ställning till om man vill ha ett stopp i Åsa. Något som Mats Nyberg tycker är viktigt.

– Pendlingen till Göteborg är ganska omfattande härifrån och bilköerna växer undan för undan. Bilmedelskostnaden stiger och hot om biltullar i Göteborg gör att saker och ting blir besvärligare och parkeringsproblem, säger Mats Nyberg.  


Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista