FALKENBERG

Varvets kontrakt sägs upp

Nu ska Falkvarvs hyreskontrakt sägas upp och omförhandlas. Det har kommunledningen i Falkenberg beslutat. Det femåriga avtalet går ut nästa år och kommunen vill blandannat passa på att höja arrendeavgiften för marken.

Samtidigt vill Falkenberg kommun klargöra ansvaret för den nödvändiga muddringen av Ätran. Marie-Louise Wernersson är ordförande i kommunstyrelsen.

– Det är väldigt lågt arrende idag, det ska vi omförhandla, säger hon.

Blir de föroreningar som upptäckts en bricka i spelet?

– En del av avtalet handlar ju om muddringen runt dockorna, säger hon.

Avtalet som tecknats med det tidigare hamnbolaget anses ålderstiget eller krångligt och består av flera olika delavtal. Ett för fastigheter, ett för dockorna osv. Därför är kommunens ambition att upprätta ett tydligare och enklare avtal.

Dessutom tecknades det för 20 år sen i en tid av lågkonjunktur och borde kanske egentligen ha omförhandlats redan tidigare.

Men att förhandlingarna, där parterna då alltså har hela nästa år på sig kommer knappast att leda till att flytta varvet som det höjts röster för. Inte heller pågrund av höjda hyror. Det säger Marie-Louise Wernersson.

– Vi kommer att kräva marknadsmässiga avtal och där räknar vi med att alla företag kan betala dessa kostnader. Det är inte meningen att kommunen ska gå in och subventionera något, säger hon.

Mats Wetterlundh
mats.wetterlundh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista