KUNGSBACKA

Fortfarande hopp om station i Åsa

Hallandstrafiken tror fortfarande på en pendelstation i Åsa inom ett par års tid. Trots att banverket uttryckt tvekan om stationen blir av eller inte.

– Jag tycker att det är bedrövligt att den inte stannar här. Jag tycker att det är självklart att den ska stanna här, säger Mikael Berkvist som bor i Åsa.

Banverket har flaggat för att det nya läget med flera operatörer som kör tåg på Västkustbanan kan göra det svårare att låta vissa tåg stanna i Åsa - Per Rosquist på Banverket säger att bland annat enkelspåret genom Varberg gör det knepigare att få ihop tidtabellerna - inga tåg får ju mötas på enkelspår.

Pensionärsföreningen SPR i Åsa - som har drivit på i frågan om en station i Åsa - är nu orolig att Banverket ska lägga planerna på is.

– Många har säkerligen levat i den tron att snart är det färdigt, och så kom det här som en överraskning, säger Mats Nyberg i SPF.

Men Bruno Andersson på Hallandstrafiken säger att han är optimistisk och inte kan se några större problem att få ett tågstopp i Åsa 2010 eller 2011.

Visst kan det bli så att snabba X 2000-tåg tvingas stanna och vänta bakom ett försenat regionaltåg som står stilla i Åsa. Men så är det redan mellan Göteborg och Kungsbacka - och tillåter man inte det, så stryper man i praktiken all regional utveckling menar Bruno Andersson på Hallandstrafiken. Åsabon Mikael Bergkvist håller med.

– Det betyder jättemycket, det märkte man när järnvägen gick genom Åsa förr, säger han.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista