HALMSTAD

Högskolan får extra pengar

Högskolan Halmstad får 6,6 miljoner kronor till forskning av regeringens märkta forskningspeng under 2009 till 2012.

Det är pengar som kommer från de 5 miljarder kronor som regeringen satsar på forskning och som ska delas ut på högskolor och universitet i Sverige.

Av de nya medlen går 1,55 miljarder till direkta anslag till universitet och högskolor. De kommer att fördelas enligt en ny modell som baseras på kvalitetsutvärderingar.

Varje universitet och högskola får 8000 kronor per student i garanterad minimiresurs för forskning. Övriga medel kommer att fördelas efter en utvärdering där två kriterier blir avgörande. Den ena är citeringar, det vill säga hur ofta ett lärosätes vetenskapliga produktion citeras av andra. Det andra är hur mycket externa medel, från exempelvis forskningsråd och näringsliv, ett lärosäte attraherar.

För Högskolan i Halmstad innebär det nya systemet att man tilldelas 6,6 miljoner av de nya medlen 2009-2012. Det är en ökning med 15 procent. Pengarna ska framförallt satsas på produktutveckling inom datateknik, affärs- och innovationsutveckling och forskning inom hälso- och sjukvård.

Resursfördelningen sker enligt kvalitetskriterierna som sammanvägs över tre år. Siffrorna för 2010-12 kan därmed påverkas och förändras av lärosätenas forskningsutveckling under denna tid.

Samira Othman/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".