HALLAND

Röda Korset förlorare i kris

Börsfallet har slagit hårt mot landets största hjälporganisationer. Svenska Röda Korset, Cancerfonden och Rädda Barnens aktier har minskat markant i värde.

Folk på stan i Halmstad tycker till om att hjälporganisationer investerar sina pengar i aktier.

– Det är ju så att tar man risker så åker man dit ibland, säger en person.

Röda Korset är den hjälporganisation som drabbats värst av börsfallet. Deras förlust på 300 miljoner kronor motsvarar två tredjedelar av vad det svenska Röda Korsets insatser kostade förra året.

Andra hjälporganisationer som till exempel Greenpeace och Läkare utan gränser har valt förvalta sina pengar i räntepapper och på vanliga bankkonton istället. Elenor Nilsson som är ordförande i Halmstadkretsen av Röda Korset svarar på kritiken om varför Röda Korset valt ett mer riskabelt sparande.

– Det är ju ett ställningstagande som styrelsen har tagit. Det är ju alltid lätt att vara efterklok, men samtidigt är det ingen som har sagt något när pengarna har blivit mer värda, säger hon.

Elin Berta

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista