HALLAND

Riksdagsman backar upp fiskarna

Hallandsfiskarna får nu politiskt stöd av en av länets riksdagsmän - kristdemokraten Lars Gustafsson. Han tycker, precis som yrkesfiskarna, att förslaget om ett fiskestopp i södra Kattegatt kan slå snett och slå ut yrkesfisket i stället för att skydda torsken.

Lars Gustafsson frågar nu jordbruksminister Eskil Erlandsson hur han tänker värna om torsken utan att det drabbar halländska fiskeflottor.

– Alltså det blir ju väldigt konstigt beslut eftersom det inte bara värnar torskfisket utan att det också drabbar dem som fiskar kräftor också samtidigt som vi inte vet i vilken omfattning torsken skyddas av det här, säger han.

Lars Gustafsson håller alltså med Hallandsfiskarna som vill ha ett totalt fiskestopp i hela södra Kattegatt söder om Halmstad - men bara under torskens lekperiod.

Kan inte det här slå tillbaka mot fiskarna om ett par år?

– Man har ju föreslagit att göra lekstopp där man vet att ingen odlar. Då skulle man på det sättet kunna värna både om havskräftfisket samtidigt som torsken får fredade möjligheter att växa till, säger Lars Gustafsson.

Lars Gustafsson undrar också hur man kan säga ja till en vindkraftpark på Skottarevet, om det är viktigt att skydda torskens lek i området.

Magnus Hagström
magnus.hagstom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista