Halland

Datarädsla stor bland äldre

Pensionärernas riksorganisations nystartade mötesplats på Internet, Pensionätet, har svårt att få sina medlemmar att delta. Rädslan för Internet och data är stor bland äldre.

Sedan starten för en månad sedan har bara ett fåtal av organisationens 400 000 medlemmar lagt in sin profil.

Benno Kartler från PRO:s IT-kommitté i Hallandsdistriktet har utbildat medlemmar i flera år och han säger att rädslan för datorer och Internet hos äldre är stor.

– Det pratas så mycket om maskar och allt vad det kan vara, trojaner. Alla tror att det här kan jag inte lära mig, säger Benno Kartler.

En mötesplats för PRO:s medlemmar på nätet har diskuterats i organisationen i flera år men att tiden inte har varit mogen förrän nu.

En stor del av PRO:s verksamhet handlar om att utbilda sina medlemmar att använda dator.
Förra året genomfördes 1 500 studiecirklar i data och it i hela landet men en undersökning som PRO har gjort visar att inte ens hälften av alla medlemmarna har Internet hemma.

Ann Marie Embretsson och Berit Rydén Josefsson är nyblivna cirkelledare och ska hjälpa medlemmar i PRO i Fjärås att komma över sin datarädsla.

– Ja, det blir jobbigt får jag säga. I och med att man är äldre så är många rädda för att ta steget med data. Till slut gör man det, de tycker nog att det är väldigt roligt när man lärt sig lite grann, säger Berit Rydén Josefsson.

Varför?

– Man måste hänga med. Barnbarnen säger ”Kan du inte det här mormor?”, säger Berit Rydén Josefsson.

– Och bankaffärer, post och gud vet allting, säger Ann Marie Embretsson.

Vad tror du om Pensionätet?

– Jag tror det blir jättekul. Tänk att lära känna människor i hela Sveriges avlånga land. Om man kan lite språk kan man lära känna människor i andra länder också, säger Ann Marie Embretsson.

Anna Alexandersson
anna.alexandersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista