De män som hittats i Halland bussades på fredagen till migrationsverkets förvar i Sagåsen. Foto: Henrik Martinell.
HALLAND

Upphittade på E6an hitsmugglade

Sammanlagt 16 personer som tidigt på fredagsmorgonen gick längs E6:an hördes på fredagsförmiddagen av polisen. Enligt polisen har männen som hittades gående smugglats till Sverige. De fördes under dagen till migrationsverkets förvar på Sagåsen.

16 av de omkring 26-27 personer som polisen misstänker ha smugglats till Sverige och Halland hördes på fredagsförmiddagen av polisen.

Vakthavande befäl Mikael Lund säger att polisen, trots att man intervjuat dem, inte vet så mycket om dem. Men att dem som hittills har tagits in är män. De har under förhör uppgett att de kommer från Irak.

– Det lutar åt att det är asylsökande, säger vakthavande befäl Mikael Lund.

Under morgonen har både Hallandspolisen och trafikinformationen fått in flera samtal från olika bilförare, som sett sammanlagt ett tiotal personer på olika håll i närheten av Snapparp.

Några har setts vandra på E6:an vid Snapparp, medan några andra har observerats gåendes mot Tjärby mellan Snapparp och Laxvik. En lös teori polisen har är att det kan röra sig om människosmuggling.

– Det händer att människosmugglare lämnar av folk vid rastplatser, säger Mikael Lund.

Omhändertagandet var odramatiskt och flera av de omhändertagna visste överhuvudtaget inte vilket land de befann sig i.

Männen uppges må bra. Nu ska polisen leta rätt på fler människor som man tror är kvar längs E6:an och sedan förhöra dem. Polisen misstänker att det sammanlagt rör sig om omrking 26 personer som betalat pengar för att smugglas till Sverige.

Eftersom det här nu är migrationsverkets ärende, i och med att de som hittats söker asyl, har männen körts till migrationsverkets förvar i Sagåsen.

Henrik Martinell
henrik.martinell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".