Bönderna klagar på gässen

Kanadagässen och grågässen har nu blivit så många att de har blivit ett problem för lantbrukarna genom att smutsa ner och ta för sig av grödorna på åkrar och ängar. LRF har därför begärt få jaga gäss på längre tid på året och under längre del av dagen. Men länsstyrelsen i Halland håller dock bara delvis med bönderna.
Lantbrukarna vill få skyddsjaga gås även på våren, men det tycker inte länsstyrelsen behövs. Det räcker med skyddsjakt till årets slut. Däremot tillstyrker man förslaget att gässen ska få jagas under hela dan och inte som nu bara fram till klockan 11 på förmiddan. I Skåne ser bönderna också den vitkindade gåsen som ett problem och vill få lov att jaga den, men vitkindad gås är fridlyst och för att en fridlysning ska hävas måste man först utreda om det går att göra. Så det finns helt enkelt inte i dagsläget några förutsättningar för jakt på vitkindad gås menar länsstyrelsen
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".