Kungsbacka kommun försöker locka fler förskollärare att jobba på kommunens förskolor. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
Kungsbacka

Svårt att hitta förskollärare

Det blir allt svårare att hitta förskollärare. Det säger rekryteraren Birgitta Somler vid Kungsbacka kommun, som nu i en brevkampanj försöker värva förskollärare från grannkommunerna.

Behovet att förskollärare är stort.

– Ja, det är så att alla kommuner slåss om alla förskolelärare. Vi behöver cirka 50-55 stycken för att täcka behovet att ha två förskollärare per avdelning, som är målet på sikt. I dag är det garanterat en förskollärare per avdelning men vi vill ha två, säger rekryterare Birgitta Somler.

33 nya förskoleavdelningar inrättas i Kungsbacka i år och rekryteraren Birgitta Somler har letat blivande förskollärare på högskolorna men man behöver också erfaren personal.

Därför skickas nu brev till förskollärare i Kungsbacka som inte är anställda av kommunen eller arbetar i någon annan kommun och till förskollärare i grannkommunerna.
Man ska också arbeta med rekryteringsfilmer som ska visas bland annat i livsmedelsaffärer.

Utöver möjligheter till kompetensutveckling, friskvårdsbidrag och moderna förskolor tycker Birgitta Somler att Kungsbacka har ett trumfkort i förskollärarnas löneläge:

– Vi ligger mycket bra till. Sen behöver kollektivet på sikt höjas men jämfört med kranskommuner ligger vi en bra bit högre.


Göran Frost
goran.frost@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista