Danska lågprisflygbolaget Sterling Airways lämnade på onsdagen in sin konkursansökan. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
Halland

Konkurs drabbar hallandsresenärer

Det danska flygbolaget Sterlings konkurs drabbar kunder hårt runt om i Halland. Lena Andersson var på väg till flygplatsen när hon fick beskedet om konkursen via radion.

Sterling lämnade på onsdagen in en konkursansökan och alla flygavgångar har ställts in.

Lena Andersson i Tvååker som fyller 50 år på onsdagen gick upp vid halvtretiden på natten för att ta flyget med familjen.

– Morgonen har varit omtumlande måste jag säga. Vi hade radion och helt plötsligt kom de inte och bröt och sa att Sterling lämnade in en konkursansökan. Alla resor är avbokade. Jag tänkte ”Herregud. Det är väl inte det” för vi bokade via Internet. Jag tog upp och jo det stod Sterling på det.

Tusentals kunder drabbade
Man tror att 30-40 000 kunder har drabbats av flygbolaget Sterling Airways konkurs.
Sterling har länge tampats med ekonomiska problem som beror på bland annat höga bränslepriser, färre passagerare och uteblivet ekonomiskt stöd från den isländske ägaren.

På hemsidan skriver företaget att ledningens sparprogram inte har hjälpt, konkursansökan blev nu alltså ett faktum.  

– De hade resor ute till försäljning ända till i går, säger Lena Andersson.  

Du känner dig lurad?

– Ja, självklart!

Lena Andersson som skulle ha åkt på onsdagen till Kanarieöarna fick alltså vända hem. Andra är strandade på väg hem och vissa får tänka om när det gäller bokade, planerade resor.

Många banker hjälper kunder
Ann-Marie Pohl från Halmstad hade bokat en resa för henne och sin man och en annan för sina barn, allt bokat via Sterling. 

– Jag blir jättebesviken. Hela familjen och till olika orter. Just den tiden mellan jul och nyår. Alla vill vara på plats innan nyår, säger Ann-marie Pohl.  

Många banker går in och hjälper sina kunder att reklamera resan. Både Swedbank, Nordea, SE-banken och Handelsbanken lovar att de kunder som köpt resan med kontokort ska få hjälp.

Samira Othman
samira.othman@sr.se

Ann Jornéus

ann.jorneus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".