Falkenberg

Omdiskuterat mål om vindkraft

På onsdagen tog Miljööverdomstolen upp det omdiskuterade målet om att bygga vindkraft vid Skottarevet utanför Hallandskusten.

Det är kammarkollegiet som har överklagat miljödomstolens dom, som innebar att företaget Favonius har rätt att bygga en vindkraftspark ute i vattnet.

Onsdagen förhandlingar handlade om torskens överlevnad.

Kammarkollegiets advokatfiskal Johan Svensson säger att torskbeståndet i Kattegatt är väldigt svagt.

– Att då tillföra en ny störningskälla i form av en vindkraftsanläggning som vi överhuvudtaget vilka verkningar som den kommer att ha stämmer inte överens med miljöbalkens regelverk, säger Johan Svensson, Kammarkollegiets advokatfiskal.

Bullerljud het fråga
Kammarkollegiet biträdes under förhandlingen av Fiskeriverket. De menade att de fundament som vindkraftsverken står på kommer att avge vibrationsljud från turbinen som både kommer att skrämma torsken och störa torskarnas kommunikation under lekperioden.
Men Favonius, som har bevisbördan på att torsken inte kommer till skada, tror inte på bullerargumentet.

– De säger att det vibrerar mycket men det är över 60 000 fartygsrörelser ute i Kattegatt. Det är en bullermatta från fartygen redan och de ljud som kommer vindkraftverk är marginellt jämfört med de ljud som finns där, säger Jan Åke Jakobsson, vd på Favonius.

”Det skapar osäkerhet”
Under onsdagseftermiddagen argumenterade parterna i bullerfrågan. Favonius visade upp olika marinbiologiska rapporter som visade på att torsken inte kommer att störas, mer än alldeles intill fundamenten.
Kammarkollegiets Johan Svensson litar inte riktigt på rapporterna

– De marinbiologiska undersökningar som de hänvisar till – de är hypoteser. De bygger på andra störningar än störningar från vindkraftsanläggningar. Det är det som skapar osäkerhet. Antaganden är inte tillräckligt starka för att man ska få tillstånd till den här anläggningen, säger Johan Svensson.  


Johan Davidsson
johan.davidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista