Snåriga regler ställer till det vid upphandling av livsmedel. Foto: Joakim Ståhl/Scanpix.
Falkenberg

Snåriga regler vid livsmedelsköp

Kommuner hamnar i långa rättsprocesser på grund av snåriga regler när man ska handla upp livsmedel. Nya regler ska få rätsida på problemet.

Falkenbergs kommun har fått nog av snårigheterna och  avvaktar istället nya regler från Sveriges kommuner och landsting om hur offentliga inköp för livsmedel ska gå till.

Upphandling för skola
2007 gjorde Falkenbergs kommun en upphandling för livsmedel för skola och omsorg. Ungefär 1 500 produkter, allt från saft till färsk fisk jämfördes hos de olika leverantörerna som lämnat anbud. 

I augusti fick grossistföretaget Servera uppdraget av kommunen. Det fick en av de konkurrerande leverantörerna att gå till länsrätten för att göra en överprövning av kommunens beslut. Och i det här fallet dömde länsrätten Falkenbergs kommun att göra om sin upphandlingen.

Väntar på nya mallar
Falkenbergs kommun har valt att förlänga sitt gamla avtal i väntan på de nya mallarna från SKL för att slippa hamna i samma situation igen.

– Jag tror alla parter tjänar på en förändring, säger Samer Mahra som köper in kommunens varor i Falkenberg.

– Det är fördel för både leverantörer, inköpare och inte minst länsrätten som befrias från många överklaganden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".