Snåriga regler gör att kommuner ofta hamnar i rättsprocesser när de ska upphandla livsmedel. Nu ska det bli enklare. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Upphandlingsregler ses över

Det ska bli enklare för kommuner att göra upphandlingar av livsmedel. På grund av snåriga regler tar nu Sveriges kommuner och landsting fram nya mallar, ett verktyg som ska underlätta för kommunerna, som idag ofta hamnar i rättsprocesser.

Upphandlingar av livsmedel är omfattande och komplicerade. De slutar ofta med överklaganden och rättsprocesser, eftersom kommuner och leverantörer är oense om hur man ska göra när man upphandlar livsmedel.  

– Det här en särskilt problematisk produkt att upphandla, säger Mathias Sylwan på Sveriges kommuner och landsting (SKL).

– Jag har en känsla att det är mer frekvent med klagomål eller överprövningar när det gäller upphandlingar av livsmedel än andra upphandlingar.

Det finns ingen statistik på hur många kommuner som har hamnat i en sån här rästtsprocess i år, men Mathias Sylwan säger att det är några domar i månaden.

Falkenbergs kommun i tvist
Ett färskt exempel på ett sådant här fall är Falkenbergs kommun som dömdes av länsrätten 2007 att göra om sin upphandling för livsmedel, efter att en av de konkurrerande anbudsgivarna begärde överprövning av beslutet.
För att inte riskera att hamna i samma rättsprocess avvaktar Falkenbergs kommun Sveriges kommuners och landstings nya upphandlingsregler. 

”Båda sidor är förlorare”
Falkenbergs kommun är också med i den referensgrupp som arbetar med att ta fram det nya verktyget för livsmedelsupphandlingar.

– Båda sidor är förlorare, både kommunerna och branschen. Därför har vi börjat ett projekt för att se om vi kan ta fram ett förfrågningsunderlag som inte är behäftade med de här problemen, som gör att upphandlingarna hamnar i domstol, säger Mathias Sylwan.

– Man kommer att hantera prisjämförelsen på ett annat sätt, som förhoppningsvis ska göra att det blir mer transparent och förutsägbart för leverantören.


Anna Alexandersson
anna.alexandersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".