Statens kriminaltekniska laboratorium analyserar salivprover som polisen skickar in. Hallandspolisen är ovanligt flitig på att skicka in salivprover från brottsmisstänkta personer. Foto: Stefan Jerrevång/Scanpix.
Halland

Fler salivprov klarar upp fler brott

Polisen i Halland skickar in fler salivprov för DNA-analys än resten av landet och det har gett resultat i brottsutredningar.

Sedan 2006 har det funnits en utökad möjlighet till fler prover, men det är bara Västernorrland och Halland som använt det till fullo.

– Vi har i polismyndigheten Halland satsat väldigt hårt på det här genom utbildningsinsatser. Vi försöker kvalitetssäkra så att det verkligen tas DNA-prov när förutsättningar finns, säger Tomas Svensson, chef för tekniska roteln på polisen i Halland. 

Skickar in flest prover i landet
Det finns till och med en särskild tjänsteföreskrift på att provernas ska tas.

– Om förutsättningarna är fyllda, så topsar vi, säger Tomas Svensson.

Halland har också lyckats med satsningen. Tillsammans med Västernorrland skickar Halland in flest salivprov i landet.
Det ökade antalet analyser har gett resultat i form av fler uppklarade brottsutredningar, tror Tomas Svensson, chef på tekniska roteln på polisen i Halland.

– Vi märker nästan dagligen att vi har mycket nytta av det för aktuella skarpa brott men det ger också mycket bonuseffekt. Det ger träff på tidigare begångna brott, som vi då har möjlighet att klara upp.

Varför är det inte fler län som utnyttjar det på samma sätt?

– Det kräver att man ligger på mycket. Så fort man märker att det fallerar någonstans i något utredningsled att man tar tag i det så snabbt som möjligt och bjuder in kollegor på förnyade utbildningar om det är det som krävs, säger Tomas Svensson.


Johan Davidsson
johan.davidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".