Falkenberg

Vinbygården läggs ner

Det blir ingen renovering av äldreboendet Vinbygården. Fullmäktige i Falkenberg beslutade på torsdagskvällen att projekteringen ska stoppas. Vinbygården i Vinberg läggs ner.

Åhörarstolarna var fullsatta med Vinbergsbor och andra som hoppades att tillräckligt många av politikerna på något sätt skulle ändra så det skulle bli klartecken för en renovering av Vinbygården.

Ny prognos stärkte moderater
Men det blev inte så. Den nya, fördjupade prognos över behovet av äldreboenden framöver som tagits fram till gårdagens fullmäktigemöte snarast stärkte moderate Anders Treschow i hans uppfattning:

– Den visar på att de som skramlat med hotet om det inte kommer finnas tillräckligt med platser för dem som behöver hjälp har fel. Genomför vi de gamla investeringsplanerna kommer det bli ett stort överskott, säger han.

Socialdemokraterna stod fast vid sin ståndpunkt.

– Man bygger idrottshall, ishall. Man bygger hur mycket som helst. Man kan inte höja skatten för att klara av allt detta som ska byggas för dyra pengar. Vi bryr om oss brukare och personal. Vi måste ha råd att ha personal, säger Lena Dygården (s).

”Märkvärdigt att lägga ner”
Inte heller kommunstyrelsens ordförande centerpartisten Marie-Louise Wernersson hade något nya trumfkort:
– Vi tror inte på en jättestor anläggning utan flera små centra. Vi behöver fler platser i boenden och då är det faktiskt märkvärdigt att lägga ner fullt fungerande verksamhet i ett samhälle där befolkningsunderlaget finns. Kanske är det så att det handlar om storskalighet och småskalighet.

Omröstningen slutade 29 för den socialdemokratiska motionen som innebär stopp för Vinbygården, och 22 emot. 

Två moderater gick emot partilinjen; Gert Gudmundsson och Angela Malmgren röstade för att Vinbygården skulle få vara kvar.


Göran Frost
goran.frost@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".