Kraftverken vid Herting är ett hinder för ålens vandringar. Foto: Göran Frost/SR Halland.
FALKENBERG

Fritt fram för fisken i Falkenberg

Nu vill Falkenbergs kommun slå ett ordentligt slag för att förbättra möjligheterna för fisken att ta sig upp i Ätran. Kommunledningen vill ta bort det ena av de två kraftverken man har vid Herting och bygga om fördämningen där.

Den gamla forsen, som fanns innan 1940 kommer att återskapas. Det innebär att det alltid kommer att strömma fritt vatten ner genom Ätran.

– Fisk, ålar och andra ska kunna vandra fritt både opp och ner förbi Hertings kraftverk, säger Gerry Norberg socialdemokratiskt kommunråd i Falkenberg.

Men effekten blir ju också att ni förlorar elproduktion.

– Vi förlorar en elproduktion på, i dagens elpriser, cirka två miljoner. Men det motsvarar bara ett nytt vindkraftverk, så därför är det kanske bättre att sätta upp ett några vindkraftverk så får vi tillbaka inkomsterna.

Socialdemokraterna, centerpartiet och moderaterna i Falkenberg har beslutat att man ska söka pengar för att kunna bygga om vid Herting. 20 miljoner kronor är kalkylen och man hyser gott hopp om att Naturvårdsverket ska betala.

För trots laxtrappa och ålyngelledare så är kraftverken vid Herting ett hinder för laxarnas, ålens och havsnejonögonens vandringar. Särskilt ålynglen far illa när de vid utvandringen passerar genom turbinerna. Idag räknar man med att sammanlagt 45 procent av fisken klarar vandringen. Om planerna blir verklighet så ska den siffran förbättras till hela 92 procent.

Även människorna ska få del av förändringen säger Gerry Norberg.

– Ja, den gamla forsen ska återskapas. Där kommer att rinna elva kubikmeter vatten i sekunden, så man kommer att se en vacker fors också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista