VARBERG

Inkassoföretag krisvinnare

I och med kristider har antalet betalningsförelägganden ökat kraftigt de senaste åren. Det innebär att det går allt bättre för inkassobranchen. På Gothia Financial Group i Varberg märker man av en ökad lönsamhet.

Landets femte största inkassoföretag Gothia Financial Group med bland annat 130 anställda i Varberg omsatte i fjol närmare 260 miljoner.

– Vi märker ju att vi har mera ärenden hela tiden, säger VD Martin Jönsson.

I takt med att folk handlar alltmer på kredit- och e-handeln, ökar också antalet skuldsatta som då ofta i slutändan hamnar hos inkassoföretagen. Hos dem har lönsamheten stigit kraftigt med vinstmarginaler över 30 procent på den här sidan 2000-talet.

Från år 2000 har betalningsföreläggandena ökat från drygt 520 000 till mer än 870 000 förra året.

Skulder som inkassoföretagen blivit allt skickligare att driva in. Inte minst i goda tider då folk har betalningsförmåga, men hur blir det då när konjunkturen som nu vänder kraftigt neråt?

– Antalet ärenden hos oss kommer att öka, men vi kommer inte att få in några pengar eftersom folk inte har pengar att betala sina skulder med. Har de inte jobb så har de inga pengar, säger Martin Jönsson.

Mats Wetterlundh
mats.wetterlundh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista