Från och med måndag ska alla förhör vid tingsrätten filmas. Teckning: Lotta Jarlsdotter/Scanpix.
HALLAND

Förhör i tingsrätten ska filmas

Från och med idag, måndag, kommer alla som förhörs i den halländska tingsrätten att filmas. Det är reformen ”en modernare rättegång” som träder in.

Reformen ”en modernare rättegång” innebär bland annat att alla förhör i de svenska tingsrätterna spelas in på video. I Halmstad tingsrätt står kamerorna, bildskärmarna och datorerna redo.

Johanna Wennberg är tingsnotarie vid Halmstad Tingsrätt. Det är blandannat hon som kommer att sköta tekniken nu när reformen i de svenska domstolarna träder in. Hon visar hur kamerorna och datorerna ser ut och fungerar.

– Vi försöker att inte göra så stor sak av det, säger hon.

I tingsrätten i Halmstad sitter en kamera framför domarbordet i varje sal.

– En av anledningarna är att vittnen ska slippa komma till rätten mer än en gång, säger Jan Warén lagman vid Halmstad tingsrätt.

Han fortsätter och berättar att det också handlar om att hovrätten ska grunda sin bedömning på samma skäl som tingsrätten. Ett annat skäl är att vittnenas minnen avtar efter tiden, då kan berättelsen som då filmats vid förhöret i tingsrätten ligga till grund.

Ska det här leda till en mer rättvis dom?

– Ja, det kan man säga, säger lagman Jan Warén.

De som från och med idag förhörs vid tingsrätten kommer alltså att videofilmats. Det är inget de har informerat de kallade om, men Jan Warén tror inte att det blir några problem.

– Testverksamhet visar att folk inte bryr sig, säger han.

Samira Othman
samira.othman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".