Laholm

Sex års fängelse för mord

En 18-åring från Ängelholm döms till sex års fängelse för mord och grov misshandel efter en fest i Vindrarp utanför Laholm i somras. Den slutade med att en 60-årig man dog efter en utdragen misshandel.

Offret misshandlades med knytnävsslag och flera slag med tillhyggen.

Både 18-åringen och hans jämnåriga kompis från Helsingborg var åtalade för mord, men ingen av de har erkänt det struptag som dödade mannen.

Diffusa minnesbilder
Det är kompisens berättelse och teknisk bevisning som gjort att rätten nu kommit fram till att det är 18-åringen från Ängelholm som ensam mördat 60-åringen.

Kamraten bedöms som trovärdig och logisk, till skillnad från den morddömde som lämnat diffusa minnesbilder.

Det var under en festkväll i Vindrarp i somras som 60-åringen blev mördad. Först blev han misshandlad av den ene 18-åringen och blev så dålig att han fick läggas i en säng.

Tog struptag på 60-åringen
Det var där som dödsmisshandeln ägde rum. Då tog den andre 18-åringen struptag på honom och slog honom med händerna och med en lampfot som fanns i rummet. Han dömdes till sex års fängelse för mord och grov misshandel.

Hans kompis döms för misshandel till fängelse i tre månader och skyddstillsyn. Hans fängelsestraff anses vara avtjänat genom häktningstiden och han släpptes redan då rättegången avslutades.


Johan Davidsson
johan.davidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".