Varberg

Ny bok inspirerar till promenader

I dag kommer en ny bok ut som heter ”Vandra i Varberg” av förste antikvarien Björn Petersen. Den ska locka människor att ta på sig skorna och upptäcka Varberg till fots.

Boken innehåller bland annat kartor, fotografier av Malin Arnesson och förslag på sju olika promenader.

Björn Petersen tror att boken är bra att ha med sig när man ger sig ut till fots i Varberg.

– Jag tycker att det ska vara en kombination av friskvård och nyfikenhet. Det är bra att röra på påkarna och kanske tänker man lite bättre då. Jag hoppas att jag lyfter fram detaljer och sånt man blir lite hemmablind för och nu upptäcker i boken.

Var det svårt att välja vad du ville ha med?

– Man tvingas alltid välja bort en del. Men boken består av två delar, dels sju promenader och dels fördjupning som man kan läsa på egen hand hemma, säger Björn Petersen.

Okunskap bakom rivningar
Sex av promenaderna är förlagda till centrala Varberg och den sjunde vid Apelviken. Varje promenad tar upp olika typer av bebyggelse, till exempel trästaden och området kring torget.
Boken är fylld med kartor, flygbilder och bilder av många byggnadsdetaljer som säkert inte ens gamla Varbergsbor lagt märke till.

Sammantaget är det en bok som borde väcka ett större intresse för gamla byggnader och kulturmiljön. Det är också ett syfte med boken, säger Björn Petersen

– Ja, det är det absolut. Vi kallar det för ett mjukt styrmedel. Genom att öka kunskapen så blir man mer rädd om det man har. Det gäller både allmänheten och politiker. Ofta sker rivningar i okunskap eller man sätter inte värde på det man har. De ekonomiska värdena är väldigt starka och det är frestande för många politiker att falla till föga då.

Mats Wetterlundh
mats.wetterlundh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".