Åldringsbrott är svåra att klara upp berättar Peter Heidström, chef för Kriminalunderrättelsetjänsten i Hallands län. Foto: Henrik Martinell/SR Halland.
Halland

Åldringsbrott svåruppklarade

Under sommaren och hösten har ett stort antal pensionärer blivit bestulna i hemmet på värdesaker av en person eller en liga.  De så kallade åldringsbrotten är svåruppklarade.  

Senast förra veckan bestals en äldre kvinna från Halmstad på sina värdefulla smycken av en man med förevändningen att han skulle kontrollera vattnet i kranen.

– Det är hemskt, fruktansvärt är det. Att veta att någon annan har varit och rotat i mina grejor, säger hon.

Svårt att peka ut gärningsman
Anledningen till att just dessa brott, där brottsoffren är äldre är så svåruppklarade beror på en viss osäkerhet hos brottsoffret.

– Tyvärr är det så att även om personen har sett gärningsmannen eller kvinnan kan vara svårt för en äldre person att peka ut någon med 100 procent säkerhet, säger Peter Heidström, chef för Kriminalunderrättelsetjänsten i Hallands län.

Många gånger klarar polisen rent polisiärt upp brotten och kan säga att det med största sannolikhet är en viss person som gjort det.

– I och med att målsägande är svävande i sitt vittnesmål kan vi inte lagföra personen, säger Peter Heidström.

Brotten går i vågor
Någon statistik på hur vanligt just den här typen av åldringsbrott är finns inte, men Peter Heidström menar att de går i vågor sett över året.

– Karaktären är den samma. Det går en till två månader där vi nästan inte har någon typ av det brottet. Jag tar då inte hänsyn till mörkertal utan bara de som kommer till vår kännedom. Sen kanske vi går in i två månader då vi har ett ökat antal, säger Peter Heidström.

Henrik Martinell
henrik.martinell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista