Dyrt att administrera matkompensationer

I många kommuner runt om i landet kompenseras föräldrar för att deras barn inte fick mat på dagis eller i skolan under Kommunals strejk. I Halmstad ska barn- och ungdomsnämnden fatta beslut om ersättning om en dryg vecka. Frågan är dock om det är lönt mödan att ersätta föräldrarna. Det kostar nämligen extra att göra utbetalningarna.
Barn- och ungdomsförvaltningen i Halmstad har räknat på vad det skulle kosta om föräldrar med barn i förskolor och skolor får ersättning för den uteblivna skolmaten under Kommunals strejk. Barnen fick i dom flesta fall matpaket med sig hemifrån till skolan eller dagis. Kommunerna har ingen skyldighet att kompensera familjerna, men många har ändå valt att göra det. Att kompensera föräldrar med barn i barnomsorgen är relativet enkelt, det kan man göra genom att reducera dagistaxan. Men att kompensera skolbarnsföräldrarna är knepigare. Förvaltningen i Halmstad har räknat och kommit fram till att det blir dyrt att ordna dom kompensationsutbetalningarna. Förvaltningen uppskattar kostnaden för råvaror för dom 9600 berörda eleverna under de tre veckorna som det var strejk till mellan 1,1 och 1,4 miljoner kronor, alltså det belopp som föräldrarnma skulle kunna kompenseras med. För att göra utbetalningarna måste dock verifikationer upprättas och namn och adresser till alla mottagare måste läggas in i förvaltningens ekonomisystem. Dessutom kostar bara avgifterna för utbetalningarna 250.000. För föräldrarna blir dom sammanlagda kostnaderna för att lösa in utbetalningskorten 200.000 kronor. Summeras alla kostnader uppgår de till 900.000 kronor, vilket inte är så långt ifrån de 1,1 till 1,4 miljonerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".