Ingen läkare vill arbeta med amalgamsjuka

Amalgamet med sitt giftiga kvicksilver ska bort från tandvården så fort som möjligt säger en enig utredning. I Halland beslöt landstinget redan 1999 att anställa en läkare som skulle ägna sig helt åt patienter, som blivit sjuka av amalgam. Under de fyra åren har dock landstinget inte lyckats anställa den läkaren, trots att pengarna redan är reserverade.
Tandvårdsdirektör Bo Larsson på landstinget säger att ingen har velat ställa upp på de här frågorna, troligtvis eftersom det inte är vetenskapligt bevisat att det finns ett samband mellan amalgam och ohälsa. Han tror att ingen läkare vill utmärka sig från kollektivet. Bo Larsson säger att det kan bli kostsamt för patienterna att amalgamet ska försvinna. Alternativet blir någon protetisk ersättning, som guldkrona och den som inte har råd till det kan tvingas dra ut en tand. Amalgamet är ett hållbart material, men det är inte plast när det gäller stora fyllningar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".