Styckmordsutredningen granskas

Det kan bli en ny rättegång mot 28-åringen i fallet med mordet på Marcus Norén. Överåklagaren i Göteborg kommer att inleda en granskning av åklagarens beslut i utredningen, på begäran av Marcus Norens familj.
I ett brev från det målsägarbiträde som företräder Marcus Norens familj skriver familjen att det borde vara möjligt att pröva om 28-åringen skulle kunna åtalas för mord och inte bara för skyddande av brottsling, det brott som tingsrätten ansåg honom vara skyldig till och som ledde till ett fängelsestraff på ett år och nio månader. De anhöriga var redan inför förhandlingen i tingsrätten tveksamma till chefsåklagare Ingela Sörgårds beslut att bara åtala den äldre mannen för mord. Nu ska kansliåklagare Niclas Sennerholm granska hela utredningen igen och det kan leda till en ny rättegång i tingsrätten om överåklagaren finner att det finns skäl att åtala 28-åringen för mord. Men familjen begär inte bara en ny prövning av åtalspunkten mot 28 åringen, man vill också ha en helt ny åklagare i hovrätten. I brevet skriver familjen att de har stor respekt för det arbete och engagemang som Ingela Sörgård lagt ner på utredningen men att hon låst fast sig i sin uppfattning om hur utredningen ska skötas och hur åtalen formuleras. Den begäran ska också tas upp av överåklagaren men det är inte särskilt troligt att en ny åklagare tar upp fallet. Målsägarbiträdet Birgitta Williamson vill inte kommentera beslutet att begära överprövning idag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".