Läkemedelsindustrin ger bara del av sanningen

På landstinget Halland har man reagerat på siffrorna om att kostnaderna för läkemedel minskar. Siffrorna presenterades av Läkemedelsindustriföreningen i helgen, men de har bara presenterat en del av sanningen säger Björn Johansson, läkemedelschef i landstinget Halland.
De senaste åren har problemet med vad landstingen ska göra åt ökande läkemedelskostnader diskuterats. - Läkemedelsindustrin vill naturligtvis peka på såna faktorer som talar till deras fördel i den här debatten, så det är en partsinlaga, säger Björn Johansson. I själva verket fortsätter landstinget Halland att kämpa mot ökande läkemedelskostnader. Kostnader som ökar med ungefär tio procent per i år. I år motsvarar det 50 miljoner kronor för landstinget Halland. Enligt Björn Johansson har läkemedelsindustrin valt att bara lyfta fram de kostnader som minskar för landstingen. Det handlar framförallt om patent på ett par stora läkemedel som går ut. Då kan andra konkurrerande, billigare mediciner komma in på marknaden. Det som landstinget tjänar på det tas dock ut av andra kostnader som fortsätter att öka. Det är de ständigt nya, dyrare läkemedel som tas fram och de allt fler mediciner som skrivs ut inom sjukvården. Björn Johansson säger att man bör redovisa den totala bilden om man går ut och pratar med allmänheten för annars kan man ju tro att läkemedlskostnaderna har sjunkit, vilket de faktiskt inte gjort. - Landstinget har ju fått ett kostnadsbesparingsbeting på sig och då kan det uppfattas som att här kan det finnas pengar att hämta, men de facto finns det i dagsläget inga pengar utan man får arbeta vidare med de åtgärder som man tänkt sig för att få ned kostnaderna totalt sett.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".