Ökande arbetsbelastning hotar vården

Alla krafter måste riktas in på att förbättra arbetsmiljön för länets omkring 155 distriktsläkare. Annars hotas vården i Halland av en katastrof, det säger distriktsläkare Torbjörn Jonson, medicinskt ansvarig på Andersbergs vårdcentral i Halmstad.
Styrelsen för Hallands distriktsläkarförening diskuterade krisen på ett möte i går kväll. Bakgrunden är att sjuktalen för distriktläkarna i Halland ökade kraftigt förra året - till 40 sjukdagar per doktor. Orsaken är bland annat ett ökande pappersberg, det vältras över på läkarna av Försäkringskassan, Socialstyrelsen och Primärvårdsledning. Det är ju läkaren som har det yttersta ansvaret, resonerar myndigheter och politiker. Och läkarna har hittills hållit med och accepterat. Men nu är det hög tid att sätta ner foten och ta doktorns arbetsmiljö och ohälsa på allvar, menar Hallands distriktsläkareförening. Visserligen har sjuktalen gått ner något igen de första fyra månaderna i år - men det är bara tillfälligt, tror Hallands distriktsläkareförening. På landstinget kommenterar personaldirektör Rune Leijon att man i år ser en minskning av antalet sjukdagar för distriktsläkarna, men att man inser problemen och tar dem på allvar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".