Ingen ersättning för uteblivna skolluncher

Det blir ingen ersättning till föräldrarna i Halmstad som ordnat mat till sina barn under strejken när det inte serverades lunch i skolorna. Däremot kommer avgifterna för barnomsorgen i maj månad att reduceras. Det föreslår Barn och ungdomsnämnden.
Anledningen till att det inte bllir någon ersättning till föräldrar som skickat med mat eller pengar till sina barn så att dom kunnat köpa lunch under strejken är att det skulle kosta mycket pengar att administrera utbetalningarna. Barn och ungdomsförvaltningen har fått nånstans mellan 1.1 och 1.4 miljoner kronor över på grund av minskade råvarukostnader, och det skulle bara bli några hundra tusen kronor kvar att fördela till föräldrarna och nämnden vill därför istället att pengarna ska gå direkt ut till barnen och ungdomarna i varje rektorsområde. Exempelvis kan pengarna användas till en skolresa eller extra godsaker till skollunchen. När det gäller ersättningen för utebliven barnomsorg under strejken tycker barn och ungdomsnämnden att de föräldrar som inte kunde ha sina barn hos dagmammor ska få tillbaka 25 procent av barnomsorgsavgiften för maj månad, det vill säga den vecka som dagmammorna strejkade. Avgiften för barn i förskola och skolbarnomsorg föreslås reduceras med 15 procent för alla. Förutsättningen för att föräldrarna ska få tillbaka pengar för utebliven barnomsorg är att barn och ungdomsförvaltningen får behålla pengarna som skulle gått till löner under strejken. Imorgon onsdag ska frågan upp i fullmäktige som fattar beslut om hur det blir.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".