HALMSTAD

Inga uppsägningar vid besparing

Det kommer inte att bli några uppsägningar när Länssjukhuset i Halmstad ska spara pengar. De två närmaste ska sjukhuset spara 45 miljoner kronor på personalkostnader och måste göra sig av med 75 anställda.

– Det som kommer att ske är att vi går över hela bemanningen på sjukhuset och med naturlig omsättning av personal försöka reducera personalen, säger sjukhuschef Anders Dybjer.

Gunnel Persson på Vårdförbundet Halland oroas över besparingarna och tror att patientsäkerheten hotas.

– Det innebär ju att det blir färre personal runt varje patientsäng. Redan idag får jag många signaler att man inte hinnar med sitt arbete och ständigt jobbar på minimibemanning, säger hon.

Vårdförbundet har också svårt att se hur sjukhuset ska minska 75 tjänster med naturlig avgång och oroas över att det i stället kommer att bli förhandlingar om uppsägningar.

– Vi minskar bemanningen i den takt som det finns en naturlig omsättning. Och några uppsägningar är inget som är aktuellt, säger Anders Dybjer.

Samtidigt som besparingarna ska genomföras ska också länssjukhuset utöka vården med fler dialysplatser och bland annat länsansvar inom ryggkirurgi och kärlkirurgi. 

– Det blir att springar fortare, säger Gunnel Persson på Vårdförbundet Halland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".