Kungsbacka

Vidareutbildning står högt i kurs

Det försämrade läget på arbetsmarknaden gör att trycket ökar på studie- och yrkesvägledarna i Kungsbacka. Men och också vuxenutbildningen märker av de tuffa tiderna.

– I början fick vi mest frågor från anställda på Volvo som var oroliga för sin framtid. Det har följts av byggsektorn och vi märker av nu av de flesta branscher, säger Kicki Nordberg som är chef för Kungsbackas Kompetenscentrum .

Det är inte bara studie- och yrkesvägledarna som har fått mera att göra. Trycket ökar också kraftigt mot den kommunala vuxenutbildningen.

– Det handlar om att komplettera behörighet för att kunna söka till olika högskoleutbildningar. Många vill också fördjupa sig i yrkesutbildningar som de redan har, säger Kicki Nordberg.

 De nya skärpta reglerna för sjukskrivning kan komma att beröra omkring 500 kungsbackabor som inte längre får vara sjukskrivna. Och det är redan fler som söker socialbidrag.

– Vi har märkt en ökning av framförallt ungdomar under hösten.

För att möta det här så får vuxenutbildningen mer statliga pengar nästa år för att utbilda folk till de branscher i Halland som faktiskt behöver folk.

– Turism, alternativ energi och Ringhals söker personal, säger Kicki Nordberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".