Näringsminister Maud Olofsson och finansminister Anders Borg. Foto: Scanpix.

28 miljarder till fordonsindustrin

Näringsminister Maud Olofsson och finansminister Anders Borg presenterade vid lunchtid ett stödpaket för fordonsindustrin på sammanlagt 28 miljarder.

Stödpaketet handlar om 20 miljarder i kreditgarantier till företag i fordonsklustret, för upptagande av europeiska investeringsbanken för omställning till grön teknologi.

Därutöver föreslår regeringen undsättningslån på upp till fem miljarder kronor till underleverantörer. Sedan har regeringen för avsikt att i aktiebolagsform bedriva forskning och utveckla verksamhet, och till den verksamheten tillförs tre miljarder kronor.

Näringsminister Maud Olofsson framhöll på presskonferensen att regeringens åtgärder har vägletts av några grundläggande principer.

– Jobben ska stanna och utvecklas i Sverige.

– Staten ska vara aktiv, men inte äga utan ta ansvar för skattebetalarnas pengar.

– Det ska vara ett långsiktigt perspektiv. Vi ska ha en fordonsindustri också om 20 år i Sverige.

– Men det är också fokus på omvandling och förnyelse av fordonsindustrin, sade Olofsson och syftade på omställningen mot miljövänligare bilar.

– Det här handlar om att i denna orossituation måste vi möta de särskilda problem vi har inom fordonsindustrin, säger finansminister Anders Borg. Det vi gör är att skapa en handlingsberedskap, fortsatte han. Även han betonade att krispaketet inte handlar om att staten ska äga bilföretag, utan om att skapa bättre förutsättningar för industrin.

Anders Borg framhöll att åtgärderna syftar till utveckling i Europa och Sverige.

– Pengarna ska inte hamna i amerikanska händer, säger han.

Varken Borg eller Olofsson kunde däremot ge några besked på frågan om åtgärderna kommer att leda till färre varsel inom fordonsindustrin.

– Vad vi gör är att skapa förutsättningar för fordonsindustrin i Sverige. Vi lägger en stabil finansiell grund för de här bolagen, säger Borg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".