Varberg

Experter spårar mjältbrandssmittan

Personal från Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt kom på söndagseftermiddagen till den gård utanför Veddige som drabbats av mjältbrand. Men experterna har ännu inget besked hur smittan kan ha kommit till gården.

Sedan utbrottet av mjältbrand konstaterades på fredagskvällen finns medlemmar från LRF på plats runt gården för att vara ett stöd för den drabbade familjen.

Kerstin Börjesson är en av dem som hjälper familjen.

– Det är fruktansvärt att se sina djur sjuka och att komma till ladugården och inte veta om djuren lever, säger Kerstin Börjesson som är av stödpersonerna.

Enligt kollegor som bor i en husvagn utanför avspärrningen så har man god kontroll på varifrån fodret kommer vilket kan underlätta när man ska försöka spåra smittan.

– Det förefaller vara ganska klart varifrån fodret kommer, säger Kerstin Börjesson.

Ett hundratal personer har för säkerhets skull fått antibiotika som ska ätas i åtta veckor. Under den tiden är de skyddade mot smittan.

Mats Johansson från Hjörnegård hjälper under tiden till med att skaffa mat och tidningar och ställer upp som samtalspartner till den drabbade familjen.

– De kan ju röra sig fritt men det är ju ändå så att det är jobbigt att möta människor i den situation som de befinner sig i, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".