Havet mår allt sämre

Haven håller på att bli försurade! En utveckling man tidigare nästan inte trott vara möjlig har på de senaste 15 åren blivit tydlig. Det säger en ny, stor rapport om hur de svenska havsområdena mår.

Skillnaden kan låta liten, pH-värdet har sjunkit med en tiondels enhet. Men det är illa nog enligt Mats Lindegarth, miljöanalytiker vid Havsmiljöinstitutet i Göteborg:

– PH-värdet är en logaritmisk skala, så det är 25 procent om man översätter det till procentuella termer så det är faktiskt ganska stora skillnader.

– Problemet i havet är att det är så långsiktiga förändringar som tar lång tid att göra någonting åt, säger Mats Lindegarth.

När sjöar och vattendrag försurades på 80-talet så var det en följd av svavelutsläppen. De har radikalt minskat idag, och försurningen av haven har inte så mycket med det att göra som de höjda koldioxidhalterna i atmosfären.

Den nya rapporten om miljötillståndet i havsområdena visar att medeltemperaturen i Västerhavet höjts med en grad sen 1971. En påtagligt stor förändring på kort tid, som kan förmodas få följder för djur- och växtlivet.

När det gäller övergödningen av havet, som till exempel drabbat Laholmsbukten hårt så finns problemet kvar. Även om man kan se att det åtgärder som gjorts för att minska läckaget av gödningsämnen till havet har haft effekt. Fosforutsläppet är idag tillbaka på den nivå som gällde för hundra år sen:

– Det är glädjande att se även om det inte verkar ha haft den önskade effekten än så länge, säger Mats Lidegarth.

Samtidigt så konstateras det att näringsförhållandena i södra Kattegatt beror till stor del på tillståndet i södra Östersjön. Spelar det då någon roll vad vi gör i vår del av världen när det gäller att minska utsläppen av fosfor och kväve?

– Det finns ju klara regionala effekter, så det spelar roll vad man gör i närområdet också, säger Mats Lindegarth.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".