Halland

Bedrägerier ökar med 120 procent

Bedrägeribrotten har ökat med över 120 procent i Halland i år jämfört med förra året. Och framför allt är det bluffakturorna som ökar.

I år har Hallandpolisen fått in 791 anmälningar om bluffakturor, en ökning med 527 procent jämfört med förra året.

Det företag som lurade en massa företag tidigare i år kallade sig E-niro, alltså nästan identiskt med det etablerade och icke bedrägliga Eniro.

Men nu har ett nytt företag dykt upp. Det heter Bolagsregistret och har säte i Halmstad. Under veckan som gått har Bolagsverket blivit nerringt av företagare som fått erbjudande från Bolagsregistret om att vara med i ett företagsregister.

Många har uppfattat detta som ett försök till lurendrejeri. Bolagsregistret har nämligen liknande logotyp med samma färger och typsnitt som Bolagsverket. Bolagsregistret har i veckan hamnat på Svensk Handels varningslista.

- Innan januaris månads utgång kommer vi ha 500-600 anmälningar mot Bolagsregistret, säger Karl-Arne Ockell som är poliskommissarie i Varberg.

Modemkapning och bedrägeri på internet har ökat också, med 79 procent.  

- Vi har en sådan utredning på gång med över 250 ärenden, och vi hoppas att den ska bli klar i början på nästa år, säger Karl-Arne Ockell.

Ett exempel på internetbedrägeri är att bedragarna säljer samma dator på blocket till ett hundratal personer. Köparna får aldrig någon dator, men säljaren får in pengar från alla köpare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".