HALLAND

Hallandsås slutrapporteras

Hallandsåskommittén överlämnade på måndagen sin sista årsrapport till regering där den granskat tunnelbygget genom Hallandsås. I slutrapporten skriver man att många utmaningar kvarstår.

– I och med att ställa frågor till Banverket så har vi bidragit med att Banverket kunnat tänka igenom svaren på ett speciellt sätt. Då har Banverket gjort en del åtgärder i projektet, mer konkret har vi bidragit till ledningssystemet och att arbetsmiljöfrågorna fått en så hög prioritet, säger Kerstin Borg Wallin, ordförande i kommittén.

Kommittén tillsattes 2002 för att granska tunnelbygget som startade om 2003 efter att ha stått stilla i sex år. Varje år har kommittén lämnat rapporter kring olika delar av bygget.

I slutrapporten skriver hallandsåskommittén att många utmaningar kvarstår, bland annat att komma genom tunnelröret i Möllebackzonen, en hög beredskap mot arbetsmiljöolyckor och en bra arbetsmiljön för de anställda inne i tunneln.

Tunneln beräknas vara färdig 2015 och Kerstin Borg Wallin säger att den tidsplan och kostnadskalkyl som Banverket och byggentreprenören har tagit fram är realistisk.

– Och just nu har Banverket fått ett väldigt stabilt grepp på projektet och det finns inget som hindrar att det här kommer att gå enligt planeringen nu, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".