FALKENBERG

Många hyrläkare på Hjortsberg

Vårdcentralen Hjortsberg i Falkenberg har tre läkartjänster, men just nu är två av tjänsterna vakanta och då fyller hyrläkare hålen. Det betyder att patienterna ofta träffar nya läkare.

– Det är mycket hemskt att inte få samma läkare hela tiden. På sista tiden har det varit alldeles odugligt, säger Sven Arvidsson, en av patienterna på vårdcentralen Hjortsberg som direkt drabbas av det ökade antalet hyrläkare.

Behovet av hyrläkare ökar, både i Halland och inom andra landsting. Och med fler hyrläkare ökar kostnaderna. Men inte minst betyder det att patienterna hela tiden träffar nya läkare.

Vad innebär det här för dig?

– Jag är svårt hjärtsjuk och har cancer och det vore mycket bättre att träffa en och samma läkare istället för att dra samma historia för den nye, säger han.

Hur många läkare har du träffat på?

– Det är nog tio, tolv olika under det senaste året, säger Sven Arvidsson.

Vårdcentralen Hjortsberg är inte ensam om att behöva anlita hyrläkare. Och en inhyrd läkare beräknas kostad en och en halv gång en ordinarie läkartjänst. Det betyder att i stället för att ha tre ordinarie läkare anställda under ett år finns det bara pengar för två hyrläkare.

Dessutom är hyrläkarsystemet ryckigt för personalen. Eva Eriksson är distriktssköterska på Hjortsberg i Gruebäck.

– Det blir mer rörigt eftersom det är svårare att boka till doktorerna, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".