Många familjer vill ha hjälp med att dela ut julklapparna. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Bråda tider för länets tomtar

Det är hårt tryck på länets tomtar. 17-åriga Ottilia Lindell från Halmstad är en av de som flänger runt till olika familjer på julafton eftersom hon har valt att arbeta som hyrtomte.

– Ho ho ho, finns här några snälla barn, säger Ottilia Lindell i Halmstad när hon besöker familjerna som bokat henne.

Ottilia Lindell har fullbokat på den attraktiva jultomtetiden. Fem familjer hade fram till dagen före dopparedan bokat besök.

– Efter Kalle Anka där, de flesta som ringer vill ha mellan klockan 16.00 och 19.00. De slåss om de tiderna, senare vill ju ingen ha. Det är väl ingen som vill vänta för länge på julklapparna, säger hon.

På Blocket på internet finns bara tre tomtar att hyra i Halland och ett besök kostar mellan 150 till 500 kronor. Ottilia Lindell kan redan kalla sig en erfaren tomte, hon inledde sin karriär redan förra året.

– Det var mamma som kom på det och det var ett roligt och bra sätt att få in pengar som jag sen kan spendera på mellandagsrean, säger hon.

Du är 17 år, hur forslar du dig mellan de här ställena?

– Mamma och pappa är snälla och skjutsar mig mellan de här ställena, säger hon och berättar att medan hon är inne och jular så sitter de och väntar i bilen.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".