Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.

Fler vill gå i familjerådgivning

Allt fler söker hjälp hos familjerådgivningen för Halmstad och Hylte kommuner. Ulrika Hyltén-Cavallius, som är vikarierande enhetschef på familjerådgivningen, ser ökningen av par som söker hjälp som positiv. Bland annat för att par söker hjälp tidigt när de får problem.

– Det innebär ändå att man vill arbeta med sin relation, antingen vill fortsätta leva ihop eller separera. Vi ser det som en stor investering för barnen för barn lider mycket av dåliga familjerelationer och vi ser  positivt på att föräldrar söker här, säger Ulrika Hyltén-Cavallius på familjerådgivningen.

Hittills i år har familjerådgivningen i Halmstad tagit hand om 450 nya par som fått rådgivning. Det är mer än 70 fler än förra året.

Det positiva med ökningen är att fler par tidigt söker hjälp men det finns också orsaker till att par söker hjälp.

– Man har svårt att få tillvaron att gå ihop. Båda förväntas göra karriär. Tidsplanen räcker inte till för att ta hand om allt det hemma på ett jämlikt sätt. Det är en svår kombination att både vara lyckad i sitt arbete och vara lyckad förälder, säger Ulrika Hyltén Cavallius.

Utöver den traditionella rådgivningen till par arbetar familjerådgivningen också i förebyggande syfte. Bland har man en fördjupande kurs i parrelationer som främst riktar sig till par som inte har problem.
Man besöker bland annat mödravårdscentralen och träffar nyblivna föräldrar.

Hur reagerar unga par när det kommer någon från familjerådgivningen när de är i sin kanske lyckligaste tid?

– Vi gör utvärderingar. Det visar sig att de är väldigt positiva. Vi vill bli ett ansikte för dem så att de lätt kan ringa och det verkar uppskattat. De verkar inte störda av det, säger familjerådgivaren Gudrun Jonsson, som träffar de unga paren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".