Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Apparater stör varandra

Det har blivit allt vanligare med störningar som påverkar våra olika elapparater i hemmet. Flimmer i tv:n behöver inte betyda att det är fel på digitalboxen och störningar i radion behöver inte vara mobilens fel.

I takt med att elapparaterna ökar i hemmen så ökar också antalet andra typer av störande sändare.

Det är inte bara mobiltelefoner som skickar ut störande signaler. Många adaptrar och mobilladdare gör det också men så skulle det inte behöva vara, menar Henrik Olsson på Elsäkerhetsverket.

– Våra apparater ska funka tillsammans precis som vi människor, säger han och lägger en del av skulden på missar hos konstruktörer och tillverkare.

– Det är en brist i apparaterna. Det kan handla om slarv, men priset styr också. Det går ju att konstruera en radio som tål vad som helst, men då får vi en som kostar 10 000 kronor i stället för några hundringar.

Enligt Henrik Olsson beror flimmer i rutan sällan på fel i digitalboxen.

– Signalen från sändaren är för svag. Det blir för tufft att fightas med signaler från till exempel mopeder, säger Henrik Olsson på Elsäkerhetsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".