KUNGSBACKA

Protester mot kommunalt vatten

Ett tiotal fastighetsägare på Onsala protesterar mot att de plötsligt ska betala upp till 35 000 kronor för att anslutas till kommunens dagvattensystem. Något de varken bett om eller anser sig ha nytta av.

– Personligen tycker jag att det är under all kritik när man först kommer och knackar på dörren en dag och frågar var ni vill ha en anslutningspump och så ett och ett halvt år senare dimper det ner en faktura. Och i det andra exemplet har det inte ens fått frågan, utan de har bara fått en faktura på 35 000 kronor utan att veta vad det gäller, säger Alexander Hellström som är fastighetsägarnas talesman.

Kommunen har skickat räkning på anslutning till ett dagvattennät som skulle lösa problemen med vattensjuka tomter i området. Närmare 40 fastigheter berörs, men ett tiotal vägrar betala.

– Vi har inte haft ett behov utav detta utan vi har haft andra lösningar, och nu plötsligt dimper det ner en faktura på 35 000 kronor utan att vi har blivit informerade. Det är klart att det väcker starka reaktioner, säger Alexander Hellström.

Måste man inte som kommuninvånare solidariskt vara med och betala för vatten och avlopp?

– Det finns säkert aspekter som säger det men då måste det finnas stöd i lagen för det. Det är det som inte kommunen lyckas redovisa, man säger bara bokstavligen är att det är en del av finansieringen. Vi ska vara med att finansiera det för andra, säger Alexander Hellström talesman för fastighetsägarna.

Kungsbacka kommuns tekniske chef Hans Larsson menar att kommunen har rätt att ta betalt utifrån den nytta som fastighetägarna får av dagvattenanslutningen. Men han konstaterar också att det finns utrymme för tolkningar. Därför får Statens VA-nämnd nu avgöra tvisten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".