Fler vindkraftverk leder till fler jobb för studerande vindkraftstekniker i Varberg. Foto: Scanpix.
VARBERG

Vindkraften leder till jobb

Vindkraften blir allt hetare i Sverige, och inom vindkraftsindustrin uppskattar man nu att det kan skapas tusentals nya jobb inom de närmaste 10 åren. Men det finns få utbildningsställen i Sverige, ett av tre utbildningsplatser för vindkraftstekniker finns i Varberg.

– Eftersom det här kommer att vara en av dem snabbaste växande industrigrenarna i Sverige så kommer de som utbildats till vindkraftstekniker att få jobb i princip när de är klara med sin utbildning, säger Carl-Arne Pedersen, vd för Varberg Energi, och initiativtagare till utbildningen.

Sedan i höstas finns det en eftergymnaisal utbildning till vindkraftstekniker i Varberg. Dessutom finns det en liknande utbildning i Strömsund. Men det räcker inte. För de närmaste tio åren kommer det att behövas mycket personal.

– Fram till 2020 så ska man bygga totalt sett mellan 3 000 till 5 000 nya vindkraftverk, säger Carl-Arne Pedersen.

Då handlar det om tusentals nya jobb?

– Det kommer att handla om tusentals nya jobb totalt sett direkt kopplade till vindkraftssidan ja, säger han.

Den konvetionella elbranschen behöver också personal för bortåt 6 000 personer kommer att pensioneras snart. Detta samtidigt som vindkraftsbranschen expanderar snabbt

– Inom nåt år eller två så kommer det att vara en jättefråga och klarar vi inte att utbilda så att det räcker kommer vi få lov att ta dyr personal från Tyskland, säger Carl-Arne Pedersen, vd för Varberg Energi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".