Halland

Lurar skjortan av landstinget

Kläder för mångmiljonbelopp försvinner varje år från landstingen runtom i landet. För Landstinget Halland är senaste noteringen 875 000 kronor.­­­­­

– Det mesta tror jag är sådant som slängs av misstag. Patienterna slänger underkläder i toaletten som man gjort avföring i och inte vill visa att man gjort det, säger Lennart Hansson, marknadsansvarig på tvätteriet TvNo.

­Underkläder är det plagg som försvinner mest. SR Östergötlands kartläggning över landet visar att hos flera landsting försvinner nästan hälften av alla utlämnade trosor och kalsonger. Men även byxor och skjortor är produkter som försvinner i stor utsträckning.

Enligt de tvätterier Sveriges Radio har varit i kontakt med misstänker man att en stor del av kläderna som försvinner finns i byrålådan hos många av de patienter som ofta åker mellan hemmet och sjukhuset.

Men det är inte bara patienternas kläder som försvinner. Personalkläder för ungefär 160 000 kronor försvinner spårlöst varje år från landstingen i Jönköping och Östergötland.

För att komma till rätta med problemet har olika landsting tagit till olika åtgärder. I Norrbotten har landstinget infört en klädomat, en maskin som liknar en bankomat, vilken gör att alla uttagna kläder går att koppla till en enskild person.

I Östergötland har man valt att ha textilgrupper på sjukhusen som arbetar med att informera personalen om vikten av att inte själva kassera kläder utan skicka tillbaka dem till tvätteriet.

– Det finns ett ansvar som alla har, alla skattebetalare, alla patienter, alla som är inom vården och då även personalen, att de ser till att kläderna kommer tillbaka till oss.

Klädsvinn för miljoner

FAKTA
Klädsvinn från landstingen:
Östergötland och
Jönköping: 4Mkr
Gävleborg: 3,5 Mkr 
Uppsala: 3 ,1 Mkr
Västmanland: 1,6 Mkr
Sörmland: 1,3 Mkr
Halland: 875 000 Kr
Jämtland: 700 000 Kr
Kronoberg: 300 000 Kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".