Halland

Adoptionsregler skärps

Det kommer att bli en åtstramning av reglerna när det gäller adoption i Halland. En granskning som Sveriges Radio har gjort visar att de halländska kommunerna hittills har tillhört de mer generösa, men nu talar allt fler om en övre åldersgräns på 42 år.

Enligt tidigare riktlinjer var den övre gränsen 45 år, men när socialstyrelsen nu skärpt sina rekommendationer blir det tuffare krav i flera kommuner.

Nytt är också att varje person ska bedömas för sig, en yngre partner kan alltså inte kompensera för att den andra anses för gammal. Tidigare har det gjorts undantag. Bland annat har en 47-åring i Halmstad fått adoptera.

– Jag ser ju att möjligheterna till det blir mindre. Personer som är äldre än 42 riskerar att få avslag på sin ansökan, säger Sigbritt Arvidsson, chef för barn och ungdomsenheten i Halmstad.

Några undantag från rekommendationen om 42-årsgräns finns det ändå. Till exempel om familjen redan har en relation till barnet, om det finns syskon eller om en förälder bara är något äldre än 42.

Råden stödjer sig på beslut i regeringsrätten där bland annat ett göteborgspar nekats att adoptera på grund av sin ålder.

Flera göteborgare har också hört av sig till Kungsbacka kommun för att se om det är mindre strikt där o hittills har det hänt att par över 45 fått adoptera. Men nu väntar tuffare bedömningar.

– Det är klart att åldern kommer bli mer styrande. Vi måste ju förlja Regeringsrättens domar, säger Mariann Ellen Ellensdotter på familjerätten i Kungsbacka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".