Lång kö till elrullstol.
Halland

Svårare att få hjälpmedel

Det blir hårdare krav för att få vissa hjälpmedel för funktionshindrade i Halland. Elrullstolar är ett exempel där reglerna stramas upp. Förra året gick hjälpmedelsnämnden med närmare tre miljoner kronor i underskott. Bristen kunde täckas med sparade pengar, men det gäller att inte få nya underskott.

– Vi kommer att behöva kräva fler läkarintyg och bättre läkarbedömningar för att förskriva en del sorters hjälpmedel, säger Bengt Eliasson, folkpartist och ordförande i Hallands hjälpmedelsnämnd.

Kön till elrullstolar har varit lång så nu ska personalen som provar ut elrullstolar arbeta mer rationellt. Men man skärper också kraven för att få en elrullstol. Det handlar om att dra en tydligare gräns mellan sjukdom och normalt åldrande.

– På vissa håll så har man även tolkat in normalt åldrande som skada eller sjukdom. Där är en jättesvår gränsdragning, därför har vi försökt göra ett tydligt regelverk för de som ska förskriva hjälpmedlen.

Det kan alltså bli ett något trängre nålsöga att passera för den som vill ha vissa hjälpmedel. Däremot ska de som har rätt till hjälpmedel inte drabbas av långa väntetider.

– Det kan jag garantera att det inte blir, säger Bengt Eliasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".