Statkraft blir Sveriges fjärde största elproducent.
HALLAND

Statkraft tar över vattenkraft

Elproducenten Statkraft tar över 10 vattenkraftverk i Nissan och Lagan.  Det är nu klart efter att bytesaffären mellan företaget och Eon slutfördes på torsdagen. De fem vattenkraftverken i Lagan och fem i Nissan svarar i sammanhanget för en liten del av elproduktionen, men är ändå viktiga enligt Statkrafts chef för kraftproduktion Tron Engebrethsen.

– Det finns ju inga kraftverk vi inte kan ha nytta av, säger Tron Engebrethsen.

Norska Statkraft tar över 40 svenska vattenkrafverk, fem fjärrvärmeverk och dessutom tio tyska kraftverk. I gengäld har Eon fått de 44,6 procent som Statkraft har ägt av eonaktierna.

De tidigare Eon-anställda i Laholm har i stort följt med över till Statkraft. Driftcentralen länkas nu ihop med Statkrafts andra driftcentral i Sollefteå.

I Laholm kommer verksamheten för de 15 anställda att fortsätta i stort sett oförändrad. Men eftersom Statkraft är delägare i vindkraftföretaget Arise, med flera halländska projetk på gång, kan det driftcentralen på sikt få en ny roll säger Per Nordlund, VD för Statkraft Sverige.

– Det kan vi inte alls utesluta, det vill vi titta på här framöver, säger han.

Fiskodlingen i Laholm övertas också av Statkraft, när det gäller kraftverken i Ätran så behåller Eon dem, men de kommer att köras från Sundsvall istället för Laholm.

Morgan Rubensson är kraftverkchef i Laholm och har jobbat tidigare för Eon, numera för norska Statkraft

– Ja, den har varit stor på det viset att vi det senaste året har ägnat oss åt ganska gedigen kompetensväxling och förberedelse för övergången. Men i praktiken är det samma kraftverk och det är samma arbete som ska göras, säger han.

Kommer allmänheten att märka av det här?

– Ja, i samband med övergången kommer vi att rusta upp och förändra utställningen ganska mycket, och i samband med att vi öppnar upp utställningen i juni ska det vara helt färdigt med en helt ny utställning, säger Morgan Rubensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".