Många som vill adoptera är oroliga inför de nya reglerna. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
HALLAND

Godkända adoptivföräldrar kan drabbas av ny lag

Den nya åldersrekommendationen för de som vill adoptera kan slå hårt mot personer som redan fått ett godkännande. Väntetiden på barn är idag så lång att kommunens så kallade medgivande kan hinna gå ut och personer som då hunnit bli äldre än 42 år riskerar att få avbryta processen.

– Väldigt många hamnar då i den situationen att de måste ha ett nytt medgivande och då märker vi av den hårdare praxisen att många kommuner tillämpar den här gränsen på 42 år. Så vi får många samtal från par som är oroliga för att de inte ska få nytt medgivande, säger Eva Jonasson Melin, ordföranden för adoptionsorganisationen Barnen framför allt, som har säte i Kungsbacka.

Nya rekommendationer från Socialstyrelsen gör att de flesta halländska kommunerna kommer att skärpa sina ålderskrav för adoptioner.

Men det är oklart vad som ska hända med de som redan fått ett medgivande som gått ut. Där finns inga tydliga riktlinjer och Eva Jonasson Melin har varit med om ett fall i Sverige där familjen till och med fått besked om barn från barnets hemland, men hemkommunen ville inte ge nytt medgivande.

– I det fallet när man till och med fått ett barnbesked tycker jag att barnperspektivet väger över och min personliga åsikt är att det skulle strida mot Haagkommissionen att inte lämna ett nytt medgivande, säger Eva Jonasson Melin.

Åldersgränsen stödjer sig på domar i regeringsrätten, där man menar att föräldrarna i många år framöver behöver ha styrka och flexibilitet för att möta barnens speciella behov.

Eva Jonasson Melin tycker att det är inte går att koppla precis till 42-års åldern och hon oroar sig också för att vissa barn nu kommer att få svårare att hitta nya hem.

– Vi inom organisationen befarar att det kommer att bli svårare att hitta föräldrar till äldre barn och barn med särskilda behov. Tidigare har vi hittat föräldrar till dem hos de lite äldre föräldrarna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".