Halland

Oviss framtid för hamnar

Hamnarna och terminalbolagen i Varberg och Falkenberg klarade sig hyggligt förra året, trots konjunkturens störtdykning i november och framför allt december. Men inför 2009 ser det mer osäkert ut.

Ingen av hamnarna kommer att redovisa förlustsiffror, trots tappet i godsmängder. Peter Sevholt är VD i Falkenbergs Terminal:

– Det var en nedgång vi kunde räkna med för 2007 var ett riktigt bra år, säger Peter Sevholt, vd i Falkenbergs Terminal.

Radio Halland har tidigare berättat att hamnen i Halmstad i stort hållit sina volymer men tappat när det gäller utskeppning av rundvirke och sågat trä. Det gäller också Varberg och Falkenberg.

I Varberg har exporten av sågat virke till USA försvunnit helt under året, medan frakterna till England klarat sig hyggligt.

En av de två fasta fraktlinjerna till Island las ner i februari, vilket förstås påverkade godsomsättningen och medförde att Terminal Wests godsvolym minskade drygt 10 %. Men det kompenserades till viss del av en uppgång av färjegodset till Danmark.

I Falkenberg är det också skogsprodukter som minskat, men omsättningen har trots det varit bra och hanteringen av gods på pallar och lagring i magasin har känts stabilare än verksamheten i hamnen säger Peter Sevholt. Men vad som kommer att hända det här året är ovisst:

– Just nu känns det som en stor osäkerhet. Vi hade en nedgång under slutet av förra året. Vi vet inte om det beror på den svikande konjunkturen eller till viss del beror julhelg och avslutningen av året. Det var många helgdagar och det har varit låg aktivitet under en period nu, säger Peter Sevholt i Falkenbergs Terminal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".