Malou Altergård kan nu fortsätta att inspirera med sina väskor. Foto: Göran Frost/SR Halland
Falkenberg

Nerpackad inspiration uppskattas

Biblioteket i Falkenberg har fått ytterligare 200 000 kronor från Kulturrådet. Pengarna är öronmärkta för det projekt som bibliotekarien Malou Altergård driver, kallat ”Malous inspirationsväskor”.

Projektet, som går in på sitt andra år, handlar om få ut tips och inspiration till alla som på något sätt har att göra med barn.

– Det är ju väldigt svårt tror jag att komma in i biblioteket, efter en lång arbetsdag, att hitta det man vill förkovra sig i. Man kanske inte ens vet om att det finns. Det här är ett sätt att marknadsföra projektet, säger Malou Altergård, barnbibliotekarie.

Malous inspirationsväskor finns i många olika versioner, anpassade för olika åldrar och behov. Väskorna finns också med på Falkenbergs mobila bibliotek, och just nu efterfrågas de som handlar om matte.

– Det är det väldigt stort med matematik nu och när det gäller att träna tidigt i åren. Och nu är det väldigt mycket med genusfrågor. Hur ska man behandla pojkar och flickor? Det är så lätt att man ramlar in i gamla traditionella roller.

Tidigare i år blev Malous inspirationsväskor föremål för en avhandling vid Göteborgs universitet, gjord av Helena Unger från Falkenberg. Och den gav Malou Altergård svar hon inte själv kunnat skaffa.

– Det var väldigt viktigt för mig nu när jag ska jobba vidare med projektet och behöver ytterligare tankar då, säger Malou Altergård.

Förutom de 200 000 kronor som går till Falkenbergs bibliotek får Regionbiblioteket i Halland 400 000 kronor från Kulturrådet för att stärka regionbibliotekets identitet och profil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".