Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Halland

Regler för bidrag behöver ses över

Frågan om vad en före detta förtidspensionär får äga, blir nu aktuell i länets kommuner. Drygt 2 000 hallänningar har nått gränsen då deras sjukskrivningar ska omprövas och många förväntas bli av med sina pengar från försäkringskassan. Nu vill politiker att reglerna för försörjningsstöd ses över.

Det kan innebära att man måste sälja hus och bil för att kunna få socialbidrag. Något som bekymrar politiker i Halmstad.

De som långvarigt behöver socialbidrag i Halmstad eller försörjningsstöd som det nu heter får normalt tre månader på sig att sälja betydande tillgångar som hus, bostadsrätt eller en dyrare bil.

Men nu med fler utförsäkrade och ökad arbetslöshet behöver reglerna ses över tycker socialdemokraten Leif Grenlund i arbetslivsnämnden. Han har fått gehör.

– Nämnden har beslutat sig för att utreda möjligheterna att tänja lite på reglerna för försörjningsstöd. Vi behöver längre tid på oss för att utreda möjligheterna. Finns det möjlighet att de kan få ett jobb i framtiden eller lämplig utbildning som vi kan stå till tjänst med kommunalt sätt. Det är många bollar att ta reda på.
Vad tror du om deras chanser på arbetsmarknaden?

– Jag tror inte att företagen kommer springa benen av sig efter att anställa personer som redan är utslitna och av läkare bedömda att de inte står till arbetsmarknadsförfogande, säger Leif Grenlund.

Även andra halländska kommunerna oroar sig för ökat behov av försörjningsstöd men ingen planerar att se över reglerna nu.

I till exempel Laholm och Kungsbacka gör också bristen på billiga hyreslägenheter att man kan få bo kvar i ett inte allt för dyrt hus och ändå få försörjningsstöd. Men andra ägodelar måste säljas. Inger Jönsson är förste socialsekreterare i Laholm.

– Socialbidraget är ett skyddsnät som samhället tar till när ingen annat finns att tillgå. Man kan inte ha pengar på banken, obligationer och aktier, skulle man ha konst och andra dyrbarheter hemma så är det sånt som är försäljningsbart, säger Inger Jönsson.  
På länets socialkontor blir det tufft att hålla budgeten i år. Högre arbetslöshet samtidigt som många blir av med sin sjukpeng gör läget problematiskt.

– Vi väntar oss ett ökat tryck i två omgångar. Konsekvenser av förändringar inom Försäkringskassan kommer i slutet av januari. Det ekonomiska läget kommer att ge utslag någonstans i slutet av våren, säger Wolf Zughaft, chef för individ- och familjeomsorgen i Falkenberg.

I Varberg tror enhetschefen Karin Fahlman att det främst kommer att handla om de som nu blir av med jobbet och inte de som utförsäkras.

– Vi räknar med att vi kommer att få fler sökande under 2009. Vi har sett en liten ökning under december. Det stora handlar om arbetsmarknaden. Jag är väl tveksam om vi ska kunna hålla vår budget, säger Karin Fahlman.

När det gäller de som utförsäkras har regeringen talat om extra pengar för rehabilitering och utbildning, om det är många som inte lyckas få jobb. Men det finns inga konkreta löften och utmaningen för kommunerna nu handlar inte bara om att täcka hål i bidragsbudgeten. Det behövs också vettiga åtgärder för dom som inte har ett arbete. Det säger förste socialsekreteraren i Laholm, Inger Jönsson.

– Pengar är en sak men också vad man fyller tiden med så att man inte blir passiviserad. Det leder till ett högre ohälsotal och ökat missbrukare och så vidare, säger Inger Jönsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".