Foto: Jack Mikrut/Scanpix.

Dyrt att koppla ur krockkudde

Det kan bli dyrt att koppla ur krockkudden på passagerarsidan i framsätet för att kunna placera en bilbarnstol där - om det ens går.  

En undersökning från Folksam bland de 146 vanligaste bilmodellerna visar att priserna varierar hos olika biltillverkare och det kan kosta mellan cirka 500 och 9 000 kronor att för att koppla ur krockkudden. 

Att krockkudden går att stänga av är en förutsättning för att kunna placera barn i främre passagerarsätet. Annars svävar de i livsfara även vid små kollisioner.

– Idag äger 70 procent av alla barnfamiljer en bil med passagerarkrockkudde. Ändå saknas möjlighet till urkoppling i 22 procent av bilarna. Många erbjuder visserligen nyckelavstängning, men ofta bara som tillval vid nybilsköp, skriver Maria Krafft, chef för Trafik och Miljö på Folksam i ett pressmeddelande. 

Folksam menar att viktig säkerhetsutrustning bör vara standard.

– De flesta barnfamiljer köper bil begagnat och idag går det inte att låta montera in den tekniken i efterhand, skriver Maria Krafft.


Läs mer här:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".